Skip to content Skip to footer

Història del Champagne

Una èpica de més de 300 anys, un reflex de la història de França.

Al segle XVI, el Parlament de París va votar un edicte que prohibeix als hostalers parisencs aprovisionar-se en un radi de menys de 90 quilòmetres al voltant de la capital, per compensar la caiguda de qualitat entre els viticultors de la corona parisenca. Un regal per la regió de Champagne, que es troba just al límit d’aquesta zona!

Parlem de "vins de Champagne"

El 1690 es van desenvolupar per primera vegada les tècniques específiques per elaborar vins escumosos. A partir d’aquest moment es va començar a denominar aquesta nova elaboració com “vins de Champagne”. Era la primera vegada que s’elabora un vi en un territori determinat, Champagne, i s’identifica com a tal.

Fins a l’Edat Mitjana es parla de “vi de França”, englobant tots els vins de manera genèrica. Des de 1690, s’esmenten específicament els “Vis de Champagne”.

Amb el temps apareixen noms que després s’han convertit en icònics. Ruinart, Chanoine, Fourneaux, Moët, Vander-Veken, Delamotte, Dubois, Veuve Clicquot, Heidsieck, Jacquesson… La llista és llarga.

Patrimoni de la Humanitat

Ho savies? Les vinyes de Champagne són Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

L’any 2015, els 21 representants dels estats part de la Convenció del Patrimoni Mundial de la UNESCO van votar per unanimitat a favor de la inscripció de les “Vessants, Cases i Cellers de Champagne” a la Llista del Patrimoni Mundial, en la categoria de “Paisatges culturals en evolució vius”. És, doncs, el valor universal excepcional del paisatge cultural vitivinícola de Champagne, d’aquest territori únic i, en general, de tota la feina de la gent de Champagne que es reconeix.

champagne-formatgeria-mon-ptit-leon